App Inventor 2 İle Mobil Programlama

0
4672
App Inventor 2 İle Mobil Programlama
App Inventor 2 İle Mobil Programlama

App Inventor 2 İle Mobil Programlama

Bundan sonraki projelerimizde Android sistemli cihazlar ile Arduino devrelerimizi birleştireceğiz. Basit elektronik bilgisi yanında Android kodlama sistemini de öğrenmemiz gerekecek. Ama sakın bu işi gözünüzde büyütmeyin. App Inventor 2 ile online olarak hiçbir kod dahi yazmadan mobil uygulamalar geliştirebileceksiniz.

App Inventor 2 Nedİr?

App Inventor, Massadıusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (MIT) Google ile işbirliği oluşturarak açık kaynaklı, bir web tarayıcı penceresinde çalışan ve çok iyi bir seviyede programcı olmanızı gerektirmeyen Android tabanlı cihazlar için basit uygulamalar geliştirilebilecek bir platformdur. Bloklardan oluşan kod satırlarını seçim ve hareket ettirme şekliyle uygulama oluşturulur.

Nasıl Kullanılır?

MIT’in App Inventor platformunu kullanabilmek için Google hesabınız olması gerekmektedir. Eğer bir gmail hesabınız varsa ilk adımı geçmişsiniz demektir, ikinci aşama ise her türdeki ağ uygulamalarının temelini oluşturan, gömülü ve mobil uygulamalar, oyunlar, Web tabanlı içerik ve kurumsal yazılım geliştirme ve dağıtımı için küresel standart olan Java’nın son sürümünün yüklü olması gerekmektedir. Java ücretsiz olup resmi sayfasından kolayca indirilebilir. Sıra geldi App Inventor uygulamasını indirmeye. Bu uygulamanın kurulum dosyasına http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup.html adresinden ulaşabilirsiniz. Web tarayıcı üzerinden çalışmasına rağmen yaptığınız uygulamaları telefon üzerinde veya sanal emulatör ile denemek isterseniz, App Inventor kurulumu mutlaka gerekli olacaktır. Bilgisayarınıza kurulumu yaptıktan sonra ai2.appinventor.mit.edu/ adresine ulaşıp oturum açın ve gerekli izinleri verin. Karşınıza App Inventor uygulama geliştirme platformu gelecektir. Artık uygulama geliştirmeye başlayabiliriz.

Tasarım Alanı

App Inventor ile uygulama geliştirmek hem kolay hem de çok zevklidir. Bundan sonraki projelerimizde Arduino ile Android arasında bluetooth vasıtasıyla iletişim kuran devreler tasarlayacağımız için Uygulama Geliştirme başlığımızın temel konusu bluetooth bağlantısının nasıl yapılacağına dair olacaktır.

Uygulamamızı ilk açtığımızda karşımıza yeni bir projenin açılması, var olan projelerin görüntülenmesi, silinmesi gibi işlemler yapılmaktadır. Biz ilk defa uygulama tasarlayacağımız için “New” butonuna basıp karşımıza çıkan mesaj ekranına proje ismini yazdıktan sonra “Ok” butonunu işaretliyoruz.

İşte karşımızda beş alandan oluşan ana tasarım ekranı. Üst alanımızda sol köşede projenin ismi, orta alanda projenin kayıt, farklı kayıt, ekran ekleme vb. butonları, sağ köşede ise kod bloğuna ulaşmamızı sağlayan “Open the Blocks Editör“, uygulamayı telefona veya bilgisayara yüklemeyi sağlayan “Package for Phone” buton’ları yer almaktadır. Aşağı alana indiğimizde sol tarafta “Palette” bölümü yer almaktadır. Bu bölümde uygulamalarda kullanacağımız buton, kamera, ses, sosyal iletişim, sensör, bluetooth gibi temel ekran bileşenleri bulunmaktadır. Bileşenleri “Viewer” bölümünde bulunan sanal telefon ekranına sürükleyerek kullanabiliriz. “Palette” bölümünün sağında biraz önce de söylediğimiz gibi “Viewer” bölümü görünmektedir. Bu bölümde sanal bir telefon ekranı bulunmaktadır ve bizim tasarım sahnemizdir. “Viewer” bölümünden sonra “Components” gelir “Components” bölümünde ise o an çalıştığımız mobil uygulamada kullandığımız “Palette” bölümünden sürüklediğimiz bileşenler görünür. Bu bileşenlerin özellikleri de en sağdaki “Properties” bölümünde yer alır. Seçilen parçanın karakterine göre bu bölümde çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz.

Örnek Uygulama İle Tasarım Alanının Düzenlenmesi

Bluetooth kullanımı ile ilgili örnek uygulamamız diğer yapacağımız projelerin temelini oluşturacaktır. Uygulamanın adımlarını aşağıdan takip edebilirsiniz.

  • Web tarayıcınız üzerinden (tercihen Chrome) http://ai2.appinventor.mit.edu/ adresine Google hesabınız ile giriş yapınız.
  • Sistemin ana ekranında sol tarafta yer alan “New Project” butonu ile yeni projenizi isim vererek oluşturunuz.
  • Ekranda, yukarıda anlattığımız gibi beş adet bölüm görünmektedir. Orta kısımda yer alan “Viewer” bölümüne, solda yer alan “Palette” bölümünden aşağıda yazdığımız bileşenleri yerleştiriniz.
  1. ListPicker,
  2. Label,
  3. Connectivity kategorisinden BluetoothClient.
  • Viewer” ekranına yerleştirdiğimiz bileşenlerin özelliklerini “Properties” bölümünden yapacağız. ListPicker1 nesnemiz, mobil uygulamamızda bluetooth ile eşleşen cihazları gösteren bir listenin yer alacağı bileşen olacaktır. Bu nesneyi seçtikten sonra yan tarafta görünen özelliklerinden “Text” yazan metin kutusuna “bt aracını seçiniz” yazınız. Label nesnesinin “Text” yazan metin kutusuna gelip yazılı olan her şeyi silin. O alan boş kalacak. Bluetooth bağlantı durumuna göre Label’da “Bağlantı sağlandı” cümlesini kod ile yazdıracağız.

Kodlama

Tasarım düzenlemesi biten uygulamamızı kod ile birleştirmek gerekmektedir. Kod alanına ulaşmak için sağ üstte yer alan “Blocks” veya “Open the Blocks Editor” butonuna tıklayınız. Açılan sayfanın sol tarafında uygulamamız içerisinde kullandığımız nesneler ve onun üzerinde de her uygulama için geçerli olabilecek sekiz temel fonksiyon yer almaktadır. Fonksiyonlara ve bileşenlere tıkladığımızda yan tarafta çeşitli blok diyagramları açılır. Bunlar bizim kodlarımızdır. Blokları programımızın algoritmasına göre sıralayarak uygulamayı istediğimiz şekilde çalışır hale getirebiliriz.

Cihazı, bluetooth bağlantı adresine göre seçtiğimizi belirten fonksiyon “call BluetoothClient1. Connect Address” özelliğidir. Bu özellik BluetoothClient1 nesnesindedir.

Son olarak da bağlantının yapıldığını göstermek için Label bileşeninin bir fonksiyonu olan “set Label1.Text to” özelliğini ve sekiz temel fonksiyonlardan “Text” bölümünde yer alan ilk nesneyi ekrana çekip üzerine “bağlantı sağlandı” yazıyoruz.

Kodlama işini burada bitirmiş bulunmaktayız.

Uygulamanın Bilgisayara Yüklenmesi

Tasarım ve kodlamasıyla tamamen bitmiş olan mobil uygulamayı, ana ekranda üst bölümde yer alan “Build/App(save.apk to my Computer)” butonundan bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Buradan da dilediğiniz akıllı cihaza aktarım gerçekleştirebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here