Arduino ve Bluetooth

0
3834
Arduino ve Bluetooth
Arduino ve Bluetooth

Arduino ve Bluetooth

Canlıların en ihtiyaç duyduğu alanlardan biri haberleşmedir. Bu isteklerini gerçekleştirebilmek için asırlardır bitmeyen ve bitmeyecek teknolojilere başvurmuşlardır. Bluetooth sistemi de kablosuz haberleşme çeşitlerinden biridir. Bluetooth, kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı (RF) teknolojisinin adıdır. Ericsson firması tarafından cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak ve aralarında iletişim kurmak için geliştirilmiştir.

Arduino temelli sistemlerin Android ile birleştirilerek kullanılması için aradaki haberleşme görevini bluetooth üstlenir. Android sistemli cihazların zaten bluetooth teknolojisine sahip olduğunu biliyoruz. Arduino’da bu haberleşmeyi destekleyen çeşitli modüllere sahiptir. Bunlar HC-05, HC-06 isimleri ile ülkemizde çok rahat bir şekilde bulunabilmektedir.

HC-05 Modülü Ve Kullanımı

HC-05 Bluetooth modülü, HC firmasının ürettiği seri haberleşme mantığına uygun bir bluetooth modülüdür. Master (Ana) ve Slaver (Yardımcı) cihazlar olmak üzere iki modu vardır. Bluetooth SPP (Serial Port Standart) kullanımı ve kablosuz seri haberleşme uygulamaları için tasarlanmıştır. Bluetooth 2.0’ı destekleyen bu kart, 2.4GHz frekansında haberleşme yapılmasına imkan sağlayıp açık alanda yaklaşık 10 metrelik bir haberleşme mesafesine sahiptir.

Özellikleri:

Bluetooth Protokolü: Bluetooth 2.0+EDR (Gelişmiş Veri Hızı)

  • 4GHz haberleşme frekansı,
  • Hassasiyet: <-80 dBm,
  • Çıkış Gücü: <+4 dBm,
  • Asenkron Hız: 2.1 MBps/160 KBps,
  • Senkron Hız: 1 MBps/1 MBps,
  • Güvenlik: Kimlik Doğrulama ve Şifreleme,
  • Çalışma Gerilimi: 1.8-3.6V (Önerilen 3.3V),
  • Akım: 50 mA,
  • Boyutları: 26.9x13x2.2mm.

HC-05 Bluetooth seri haberleşme modülü master veyahut slave olarak ayarlanabilir. Tarama yapılırken cihaz ismi HC-05 olarak görünür. Bağlantı şifresi 1234’tür. Son eşleşmiş cihazı hatırlamak için herhangi bir fonksiyon kullanmaz. HC-05 için iki paket tipi mevcuttur; Mavi paket tipi diyebileceğimiz tipte altı adet bacak bulunmaktadır. Bunlar “STATE, RXD, TXD, GND, VCC, KEY” uçlarıdır. Yeşil paket tipinde ise 34 bacak bulunmaktadır.

HC-06 Modülü Ve Kullanımı

HC-06 Biuetooth seri haberleşme modülü, HC-05 modülü ile büyük oranda benzerlik göstermektedir. HC-05, master veya slave olarak seçilebilirken HC-06 ise fabrika çıkış durumu değiştirilemez ve piyasada genellikle slave olarak bulunur.

Bluetooth taraması yapılırken cihaz ismi HC-06 şeklinde görünür ve şifresi 1234‘tür. Son eşleştiği cihazın hafızada tutulabilmesi için 26 nolu KEY pininin lojik-HIGH durumuna çekilmesi gerekir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here