Arduino Bluetooth Depo Durumu

0
3292
Arduino Bluetooth Depo Durumu
Arduino Bluetooth Depo Durumu

Arduino Bluetooth Depo Durumu

Teknoloji hayatımızın her alanında… Bugün hangi mesleki alanında çalışırsak çalışalım, cebimizden kulağımıza hep teknolojik sistemler ile donatılmaktayız. Bu projemizde bir sıvı deposuna sahip kişiye deponun ve depoyu çalıştırmak için gerekli motorun durumu, bluetooth ile akıllı cihaz üzerinden haber verilecektir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta; depo içerisindeki sıvının iletken olmasıdır.

Kullanılan Malzemeler

  • Arduino Uno kartı,
  • İletken sıvı deposu,
  • Ölçüm Probları,
  • 5 adet direnç (1K, 1 50ohm, 2.4K, 220ohm, 100K),
  • 1 adet potansiyometre veya pot veya trimpot (100 K),
  • 1 adet CD4011 Entegresi (NAND Kapısı),
  • 1 adet 1N4001 Diyot,
  • 1 adet IRF510 Transistor,
  • 1 adeti 2V Röle,
  • 1 adet su motoru,
  • 1 adet 12 volt gerilim kaynağı.

TASARIM

Devre Tasarımı

Bluetooth ve Depo Durumu projesinde, iletken sıvının bulunduğu tanklardaki sıvı miktarını kontrol ederek, azalan sıvıyı yeniden pompalayarak doldurmak için kullanılır. Bu işlemler yapılırken de kişi akıllı cihazından devreye bağlanarak o an ne olduğunu anlayabilir. Devreyi incelediğimizde bir adet sıvı depomuz olduğunu görürüz. İlk başta bu deponun tamamen dolu olduğunu düşünürsek, iletken problar kısa devre durumundadır. Kısa devre olduğu için 4011 Transistörünün girişi lojik-1 olur. Transistörün yapısında NAND (ve değil) kapısı kullanıldığı için çıkış lojik-0 olur ve motor durma vaziyetinde bulunur. Zaten bizimde istediğimiz depo doluyken motorun dolum yapmak için çalışmamasıdır.

Sıvılar zamanla azalmaya başlayıp üst prob seviyesinin altına düşmeye başlayınca problar arasındaki elektrik bağlantısı kesilir. Bu kesilmeyle 4011 entegresinin girişi lojik-0 çıkışı lojik-1 olur. Lojik-1 komutunu alan röle motoru çalıştırır ve sıvı motoru depoyu tekrar doldurmaya başlar.

İşin içine Arduino’yu katmak gerektiğinde 4011 entegresinin çıkışından bir ucu arada 220 ohm direnç ile kartın dijital girişlerinden birine bağlarız. Entegrenin ucundan lojik-1 geldiğinde motor çalışıyor demektir ve Arduino girişi de lojik-1 olur. Tam tersinde de lojik-0 olur. İşte bu değişikliklere göre Arduino üzerinden akıllı cihaza haber verilir.

Mobil Tasarım

Mobil tasarımı yapmak için Google hesabınızla http://ai2.appinventor.mit.edu adresine girip yeni bir proje oluşturun. Proje ekranı yine basit bir şekilde düzenlenecek.

Mobil uygulamada kullanılan bileşenlerin stil özelliklerini, bileşenler seçildikten sonra “Properties” bölümünden ayarlayabilirsiniz.

KODLAR

Mobil Kodlama

App Inventor ile Mobil kodlamaya artık iyice alıştık ve yapmamız gerekenleri biliyoruz. Öncelikli olarak daha önce eşleşilmiş cihazların ListPicker’da listelenmesini sağlıyoruz.

Seçimi yapılır, daha sonra sistem saati çalışırken (when ciock1.Timer) bluetooth bağlantısı kontrol edilir (if BluetoothClient1. isConnected). Bluetooth bağlantısı varsa veri geldiği sürece (cali BluetoothClient1. BytesAvailableToReceive) byte byte alınıp (cali BluetoothClient1. ReceiveTextnuberOfBytes) Label1’e yazdırılır (set Label1.Text to). Yazdırılan veri ise Arduino’dan gelmektedir. Şimdi de Arduino kodlamasına bakalım.

Arduino Kodlama

Devrede, 4011 entegresinden gelecek olan 1 veya 0 verisi bizim Arduino habercimiz olacaktır. Gelen habere göre de akıllı cihaza bluetooth ile uyarı göndereceğiz. Eğer gelen haber lojik-1 ise sıvıda azalma vardır ve motor depoya dolum yapmak için çalışmaya başlamıştır. Eğer gelen haber lojik-0 ise, depo doludur ve motor çalışmaz.

int haber=11;

int durum;      



void setup() 

{    

    pinMode(haber, INPUT);   

    Serial.begin(9600);

}

 

void loop() 

{    

    if(Serial.available() > 0)

    {     

      durum = digitalRead(haber);     

       

    }

    if (durum == HIGH) 

    {        

          Serial.println("Sivi dengesinde azalma var,Motor calisiyor");         

    }

    

    else if (durum == LOW) 

    {      

          Serial.println("Sivi dengesi normal,Motor calismiyor.");

          

    } 

}



 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here