Arduino’ya Linux, Wi-fi, Ethernet ve Usb Eklemek

0
2493
Arduino'ya Linux, Wi-fi, Ethernet ve Usb Eklemek
Arduino'ya Linux, Wi-fi, Ethernet ve Usb Eklemek

Arduino kartlara bizim anladığımız cinsten işletim sistemi yüklenemez. Her ne kadar mikro denetleyicilerle RTOS uygulamaları mevcut ise bunun pratikte yaygın olmadığını ve bu sistemlerin de bizim anladığımız tarzda olmadığını söyleyelim. İşletim sistemlerini duyan herkesin Linux adını da duymuş olması gerekir. Kimi zaman Windows’un en büyük rakibi gibi görünen, kimi zaman virüssüz temiz bir sistem olarak, kimi zaman da açık kaynak ve özgürlüğün adı olarak görülen Linux işletim sistemi pek çok sistemle de uyumlu hale getirilebilir. Açık kaynak olduğundan kodlara erişim de mümkündür ve bunlar çeşitli donanımlara uygun olarak modifiye edilebilir. Bunun en büyük örneğini ARM tabanlı açık kaynak tek kart bilgisayarlarda görmekteyiz. Ayrıca duymayanlar varsa Android’in de aslında bir Linux tabanlı işletim sistemi olduğunu belirtmekte fayda var.

Bütün bu özellikleri Arduino’ya eklemek için yeni bir donanım getirmek gerektiği ortadadır. Aslında Arduino Yun adında bir Arduino modeli hâlihazırda üzerinde bulundurduğu Linux sistemli bilgisayar ile satışa sunulmuştur.

Piyasada Yun Shield olarak bulabileceğiniz bu kart Arduino Yun’da bulunan bilgisayar sistemini üzerinde barındırıyor. Bu bilgisayar sistemini yani tek kart bilgisayarı Arduino’ya bağlamanız için sadece üzerine takmanız yeterli oluyor.

Yun kalkanının üzerinde Atheros firmasının ürettiği AR9331 adında tek çip üzerinde sistem (SoC) modülü bulunuyor. Bu sistemlerde ihtiyacımız olan bütün bilgisayar sistemi tek bir çip üzerine toplanıyor. Elbette bu çiplerin özellikleri de görevlerine göre değişiyor. Bu bilgisayarcıkta MIPS 24k 400MHz işlemci bulunuyor. Ayrıca Ethernet, WiFi kontrolcülerini de üzerinde bulundurduğundan ayrıca bir modül kullanmanıza gerek kalmıyor. Flash Hafızası 16MB olsa da kalkanda Micro SD kart desteği de mevcut. İnternet tabanlı düşük güç gerektiren uygulamalarda uygun bir çözüm olabilir.

Yun kalkanını kullanmak için öncelikle bir Arduino kart üzerine takılmalı ve gereken güç verilmelidir. Onun ardından bir dizüstü bilgisayar veya kablosuz erişimi olan bir bilgisayar tarafından aynı kablosuz ağa bağlanır gibi ona bağlanmalıdır. Yun kalkanının standart İP adresi 192.168.240.1 olduğundan aynı modemin ayar sayfasına girer gibi bu adrese girerek bilgisayar ile erişimi sağlayabilirsiniz.

Yun karta program atmak normal Arduino karta program atmak gibidir. Fakat bu programlama kablosuz üzerinden olmakta ve herhangi bir kablo bağlantısına ihtiyaç duymamaktadır.

 

Arduino'ya Linux, Wi-fi, Ethernet ve Usb Eklemek
Arduino’ya Linux, Wi-fi, Ethernet ve Usb Eklemek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here