Arduino RJ-45 Test Cihazı

0
4544
Arduino RJ-45 Test Cihazı
Arduino RJ-45 Test Cihazı

Arduino RJ-45 Test Cihazı

Artık hayat, internet ile aynı manaya gelir oldu. İnternet yok ise yaşantımızın çok büyük bir kısmı engelli demektir. Dünya ile iletişimimizi sağlayan ağ ortamına, ağ kabloları vasıtasıyla bağlanırız. UTP tipindeki bir ağ kablosunda 8 adet iletken tel bulunur. Modem ile bilgisayar arasındaki veri haberleşmesi bu teller ile sağlanır. Eğer tellerde herhangi bir kopukluk veya yanlış jack basımından kaynaklanan bir sorun varsa ağa ulaşamayız. İşte RJ45 test cihazı, bize ağ kablosunun hangi telinde problem olduğunu led’ler yardımıyla gösteren bir aparattır. Şimdi bu cihazı kendimiz yapmaya çalışalım.

Kullanılan Malzemeler

  • İki adet Dişi RJ -45 konnektörü
  • Bir adet 12 veya 9 volt pil
  • Sekiz adet yeşil led
  • Bir adet 220 ohm direnç

Tasarım

Ağ kablolarındaki iletim aksaklıklarını bulmak için tasarlayacağımız RJ45 test cihazımız şu mantığa dayanmaktadır. İki adet dişi RJ45 konnektörüne bağlı olan ağ kabloları arasında iletim varsa led‘ler yanacaktır. Eğer herhangi bir telde ki UTP kablolarında iletim olmaz ise o tele bağlı led lamba yanmayacaktır. Biz de bu şekilde hangi kablo telinde bağlantı hatası olduğunu anlayacağız.

İlk olarak bir adet dişi RJ45 konnektörünün tüm uçlarına iletken tel lehimliyoruz. O telleri birleştirip ucunu 220 ohm değerindeki dirence bağlıyoruz. Direncin diğer ucunu ise 12 volt değerindeki gerilim kaynağının pozitif girişine ekliyoruz. Bu şekilde birinci kısım bitmiş oldu.

İkinci kısımda, ikinci dişi RJ45 konnektörünün tüm uçlarını iletken teller yardımıyla sekiz adet led’in negatif ucuna bağlıyoruz. Led’lerin pozitif uçlarını ise 12 volt değerindeki gerilim kaynağının negatif besleme girişine lehimliyoruz. Bu şekilde projemiz tamamlanmış oldu. İsterseniz ağ kablolarının doğruluğunu denemek için, uçlarındaki jack‘ları devremizin dişi RJ45 girişlerine takıp, led’ler üzerindeki ışık durumlarına bakabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here