LDR İle Led Kontrolü

0
3231
LDR İle Led Kontrolü
LDR İle Led Kontrolü

LDR İle Led Kontrolü

Foto direnç (LDR), üzerine düşen ışığın şiddetine göre direnci değişen devre elemanıdır. LDR’ler, endüstriyel kumanda sistemlerinde, otomatik gece lambalarında, dijital sayıcılarda, brülörlerde, kanın renk yoğunluğunu belirleyen tıbbi cihazlarda, flaşlı fotoğraf makinelerinde, hareket detektörlerinde, zil butonlarında vb. kullanılır. LED ise İngilizce’de Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve “Işık Yayan Diyot” anlamına gelir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır.

Biz bu projemizde, Arduino Uno kartımızı kullanarak LDR ile led kontrolü sağlayacağız. LDR’lerin ışık yoğunluğuna göre dirençleri değişen devre elemanları olduğunu söylemiştik. Işık analog bir değer olduğu için, devremizdeki LDR bağlantısını, Arduino Uno kartımızın analog girişlerinden (AO, A1, A2, A3, A4, A5) herhangi birisine yapacağız. LDR yani foto direnç üzerine düşen ışık yoğunluğunu ayarlamak için foto direncin önüne 10 kiloohm değerinde (Kahverengi-Kırmızı-Siyah) bir direnç konulur.

Artık, kartımız analog değeri almak için uygundur. Sıra geldi, gelen değere göre led kontrolü yapmaya. Led’i kartımızın 13 numaralı dijital pin çıkışma bağlıyoruz. Led’in hemen önüne de akım kontrol amaçlı 220 ohm değerinde (Kırmızı-Kırmızı-Kahverengi) bir direnç ekliyoruz. Bu şekilde devremizin kablo bağlantılarını yapmış bulunmaktayız.

Arduino Uno kartımızda toplamda 4 adet bağlantı bulunmaktadır. Pozitif 5 volt ve negatif Gnd, breadbord’a gitmektedir. Analog-0 pini 10 kiloohm luk direncin bir ucuna, Digital-13 pini ise 220 ohm’luk direncin bir ucuna bağlanmaktadır. 10 kiloohm‘luk direncin diğer ucu breadboard üzerinde topraklanmıştır. LDR’nin bir ucu Arduino Uno kartından breadboard’a pozitif besleme için oluşturulmuş kanala, diğer ucu ise Analog-0 pinine bağlanmıştır. Led’in bacaklarından uzun olanı 220 ohm dirence, diğer ucu ise toprağa verilmiştir.

Kullanılan Malzemeler

  • Arduino Uno
  • 220 ohm Direnç
  • 10 kiloohm Direnç
  • Breadboard
  • Led

Kodlar

Arduino ile kodlama yapmak gayet basit ve eğlencelidir. LDR ile led kontrolü için gerekli olan kodlar ve açıklamaları aşağıda yer almaktadır.

const int led_Pin = 13;

// led'in bağlı olduğu Arduino pini

const int ldr_Pin = A0 ;

// Idr'nin bağlı olduğu Arduino pini

void setup ()

{

pinMode(led_Pin,OUTPUT);

//13 numaralı pin çıkış olarak ayarlandı.

}

void loop()

{

int durum = analogRead(ldr_Pin), // Idr pininden ışığın yoğunluğu okunuyor, 



if(durum<=300)

{

digitalWrite(led_Pin,HIGH);

// eğer ışık yoğunluğu kendi oluşturduğumuz 300 değerimizden eşit veya düşükse led yanacak.

}

else

digitalWrite (led_Pin, LOW);

//eğer ışık yoğunluğu kendi oluşturduğumuz 300 değerimizden büyükse led sönecek.

}

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here